Eeuwig en tijdelijk

Gisteravond kwam mijn betere helft weer beneden na een zoom-vergadering over het kerkblad. Het was een leuke vergadering, zei ze. Over het volgende nummer, dat zal gaan over het milieu. Dat moet nodig op de agenda, vond de redactie. Zij zit daar in.

Als dwarsdenker heb ik iets allergisch als het over “moeten” gaat. We haalden met elkaar herinneringen op. Weet je nog, in de jaren zeventig? De “nieuwe levensstijl”. Over zuinig omgaan met de schepping en het licht niet onnodig laten branden. Hemel en aarde werden ervoor overhoop gehaald. En de jaren negentig: het “conciliair proces” voor gerechtigheid, vrede en het behoud van de schepping. Mandarijnentaal, maar het ging wel ergens over. Ook was er de vergadering in Accra van de (toen nog) World Alliance of Reformed Churches: er kwam een belijdende verklaring tegen de structuren van “empire” en voor gerechtigheid, ook op ecologisch gebied. Dus de kerk heeft haar sporen op dit terrein allang uitgezet. De kerk was de enige niet. Al die inzet, ook van anderen, heeft geholpen. Elke zichzelf respecterende politieke partij heeft nu een klimaatparagraaf. Elk weerbericht gaat over klimaatverandering (behalve in deze regenmaanden als de aarde er kennelijk even moeite hee heeft om op te warmen). Iedereen praat over stikstofreductie, scheidt het afval, rijdt braaf 100 en is tegen kolen- en kerncentrales (ik generaliseer natuurlijk). Leusden wil voor 2050 van het gas af (al weet niemand nog hoe). Welke eigen duit moet de kerk of het kerkblad nu nog in het zakje doen? Het raakt zo versleten. Het wordt bijna drammerig. Tel je zegeningen over wat je hebt mogen bereiken!

We kregen het ook nog over handelingsperspectief. Mensen houden van concreet. Laat onze gemeente nou eens beginnen met een PIMBY-actie: Please In My Backyard. Laten we met de burgerlijke overheid eens gaan praten over een kleine subsidie voor regentonnen en het hemelwater voortaan afkoppelen van het riool. Water vasthouden voor het begieten van de tuin. Het waterschap blij. Geen grote verhalen maar een concreet project, dat de aandacht trekt en ook weer eens een keer klaar is. Iedereen die graag een groene tuin heeft, tevreden. Volgende actie: TETE, Tegen de Tegels?

En durven zeggen: dat is het dan ook. Meer doen we de komende twee jaren niet. Want voor al die langdurige taken is geen menskracht meer te vinden. De oude kerk wil abonnementen, maar de nieuwe mensen willen losse nummers: concrete taken die ook weer eens een keer afgelopen zijn. Niet meer de eeuwig durende cantorij met de oproepen in het kerkblad dat er bassen nodig zijn. Voortaan is de goegemeente contra-bas. Gewoon met Kerst een projectkoor. Of met Pasen. Niet allebei. En de oude mensen ook wat meer leren denken in losse nummers. Het is niet erg als een werkgroep klimaat wegens bloedarmoede ophoudt te bestaan. Dank de mensen hartelijk en spreek af iets anders te gaan doen. Een bij zit ook niet op alle bloemetjes tegelijk. Ze zit even en zoemt dan weer verder. Iemand zei eens een keer iets over de vogels van de hemel…

Niet alles wat ooit een keer om goede redenen is opgestart, moet eeuwig worden voortgezet. De mensen slijten er aan. Zonde van de mensen. Schuldgevoel bij al die oproepen om vrijwilligers, nu weer voor de kindernevendienst, volgende keer voor het gemeentediaconaat. We hebben niet meer de luxe om dat alles te kunnen bemensen. De agenda van de gemeente heeft iets van: de boom wordt hoe langer hoe dikker. Te dikke bomen gaan dood. Snoeien leidt tot meer vrucht dragen, heeft Iemand eens gezegd. In bedrijven en organisaties praat men over lenigheid. Stoot ook eens wat taken af. Misschien kent iemand het oude catechisatieboekje nog: Het Ene Nodige.

Dat zou de kerk eens wat meer moeten doen: het eeuwige in de agenda met het tijdelijke verwisselen. Dat is beter voor het échte Eeuwige.

Het werd laat, gisteravond…

Gepubliceerd door dsdiederik

Emeritus predikant met liefde voor geschiedenis. Muzikaal taalkunstenaar. Schrijft over Koude Oorlog.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: