Even voorstellen

Geschiedenis is altijd een tweede liefde geweest. Na mijn pensionering was ik van plan de geschiedenis van de Koude Oorlog onder de loep te nemen. Ik dacht aan een kort project en een beperkte publicatie. Maar het liep uit de hand. Er bleek weinig Nederlandstalig materiaal beschikbaar te zijn. Het internationale materiaal loopt in de tienduizenden artikelen en boeken. Ik pretendeer niet alles gelezen te hebben – maar wel veel. Zo kwam er een manuscript van honderden bladzijden.

Uitgevers zagen er geen heil in. Niks mis met het manuscript, maar: er is geen markt voor. De Koude Oorlog wordt het liefst vergeten. Het onderwerp is voor het publiek alleen maar interessant vanuit de invalshoek of er een nieuwe Koude Oorlog komt. Dat die vraag alleen maar te beantwoorden is vanuit kennis over de werkelijke Koude Oorlog ziet men niet. Geschiedenis is niet “sexy”. Geen boek, dus. Dan maar een blog. Ook al betekent dat: anders schrijven. Compacter.

Mijn twitternaam is @DsDiederik. Neef van Tante Brechtje. Haar verzon ik voor de catechisanten als belangrijkste lid van een uitgebreide virtuele familie (oom Zeeger, nicht Amalia, hond Gustav) – voordat het computerspel de Sims uitkwam. Die naam houd ik maar aan; in mijn profiel staat duidelijk dat het om een digitaal alter ego van Evert Overeem gaat. Ik bedoel het blog als uitnodiging om mee te denken. En ook een tikje dwars te denken. Misschien gaat er voor de lezers toch een boekje open. Want er valt veel te vertellen. Het gebruikelijke, traditionele verhaal klopt niet.

Gepubliceerd door dsdiederik

Emeritus predikant met liefde voor geschiedenis. Muzikaal taalkunstenaar. Schrijft over Koude Oorlog.

4 gedachten over “Even voorstellen

  1. Ik mocht af en toe al meelezen en heb veel geleerd: Je moet er wel tegen kunnen, dat je zowat nekpijn krijgt van hoofd schudden, dat de mensheid zich zo liet vernaggelen…

    Like

  2. Ik mocht af en toe al meelezen en heb veel geleerd. Je moet er wel tegen kunnen, dat je af en toe nekpijn krijgt van hoofd schudden over hoe de mensheid zich liet (laat) vernaggelen…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: